Doktor za mršavljenje je sam izgubio 98 kilograma - Intervju za Jutarnji list

 

IZGUBIO 98 KILOGRAMA U PET GODINA 'Prošao sam razne dijete koje su sve bile neuspješne, a onda...

Profesor doktor Alen Ružić (42), šef Odjela za kardiomiopatiju u KBC-u na Sušaku, izvanredni profesor kardiologije i osnivač kolegija Klinička prehrana na Medicinskom fakultetu u Rijeci, utemeljitelj je Akademskog centra zdravlja u čijem je sklopu Škola mršavljenja, a iz koje su proizišle trgovine čajevima Samovar.

U periodu od pet godina, tijekom specijalizacije, smršavio je punih 98 kilograma i od tada uspješno održava tjelesnu težinu na približno istoj razini. Valja također spomenuti da je sa svojih 29 godina svojedobno bio najmlađi specijalist interne medicine u Hrvatskoj, a na fakultetu je kolegij Klinička prehrana osnovao 2007., sa svojih 35 godina.

 

ACZ – tko smo mi?

AkademskiCentarZdravlja - ACZ je mjesto objedinjavanja stručnosti i iskustva, vodeća hrvatska institucija za kliničku prehranu i dijetoterapiju vodeći centar stručnog mršavljenja koji okuplja isključivo vrhunske stručnjake, sveučilišne profesore.

Uz prof. dr. sc. Alena Ružića, internistu – kardiologa koji je osnivač i voditelj centra, tu je i prof. dr. sc. Alessandra Pokarajac - Bulian koja predvodi skupinu posvećenu kliničkoj psihologiji. Vjerojatno Vam je već poznato da je prof. Ružić i sam imao problema s debljinom od najranijeg dijetinjstva. Nakon brojnih bezuspješnih pokušaja mršavljenja koji su redovito završavali samo kratkotrajnim uspjehom, on je kao adolescent shvatio da problem debljine i mršavljenja treba rješavati kroz specifično stručno znanje. Baš kao što netko zna projektirati dalekovod ili voziti avion, bio je uvjeren da moraju postojati provjerena znanja o metabolizmu, debljini i mršavljenju, te je odlučio upisati studij medicine i proniknuti u njih. Nakon završetka studija i kasnije polaganja specijalističkog ispita iz interne medicine, prof. Ružić se oboružan svim potrebnim znanjima bacio na rješavanje svog osobnog problema, te je kroz 3 godine izgubio 86 kg. Tijekom narednih desetak godina, nastavio je uspješno i bez problema održavati vitku liniju, te razvijati svoju potrebu da prenese drugima ono što je teoretski i kroz vlastito iskustvo naučio. Tako je prof. Ružić pokrenuo kolegij „Klinička prehrana i dijetoterapija“ na studiju medicine Sveučilišta u Rijeci koji i danas vodi. Osnovao je ACZ i u njegovim prostranim prostorima koji raspolažu dvoranom za sastanke – predavaonicom i drugom opremom s timom kolega i suradnika trajno provodi iznimno uspješne individualne i grupne programe mršavljenja. Iako su mnogi klijenti do sada višekratno dolazili na naše programe i iz udaljenih dijelova Hrvatske, zbog prostorne ograničenosti pretežno na grad Rijeku i okolicu, mnogi zainteresirani korisnici iz jednostavno nisu do sada bili u mogućnosti koristiti usluge i pomoć ACZ-a. Kako se zbog ovisnosti o stručnjacima što programe ACZ-a provode sličan centar ne može otvoriti u drugim gradovima, prof. Ružić je odlučio svoja znanja i iskustvo pretočiti u jedinstvenu, jednostavnu dijetu – Prehranu metaboličkog ritma. Sllično smo čaj iWKAN koji je prof. Ružić sastavio prije više od 10 godina za sebe kao optimalnu, najbolju prirodnu pomoć u provedbi dijete, nakon više godina korištenja isključivo u ACZ-u za potrebe naših klijenata, sada odlučili učiniti dostupnim i Vama.